Het meten van Stress met de VedaPulse.

 

Bijna de helft van de huisartsen in Nederland staat onder hoge of verhoogde stress. Dat blijkt uit recent onderzoek. Toch raar eigenlijk dat de beroepsgroep die eigenlijk het voorbeeld zou moeten geven zelf de dupe is van stress. Stress is dus een niet te onderschatten fenomeen dat iedereen kan raken.

Wat is stress nu eigenlijk

Stress betekent spanning of druk. Iedereen heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress brengt je in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij dat ook wel het vlucht of vechthormoon genoemd wordt en het hormoon Cortisol stijgt.

Het gevolg daarvan is dat:

de bloeddruk omhoog gaat

de hartslag stijgt

er veel zuurstofrijk bloed naar de spieren, het hart en de hersenen stroomt

er veel adrenaline in het lichaam vrij komt die brandstof levert voor de spieren

er komt cortisol vrij

de spieren spannen zich

de longblaasjes verwijden zich en de ademhaling wordt sneller

het bloed trekt weg uit je gezicht

de spijsvertering komt op een laag pitje te staan

de keel knijpt samen, de handen worden koud en het zweet breekt je uit.

Dit gaat in een fractie van een seconde om je lichaam klaar te maken voor de actie.

Dan moet je denken in het gunstige geval aan een examen, of in ernstige gevallen als er plotseling brand uitbreekt of als je achterna gezeten wordt door een dolle hond. Bij de laatste twee gevallen is deze ketting aan reacties van je lichaam noodzakelijk om te overleven.

Wat gebeurt er als de stress te lang duurt.
Als de stress te lang duurt, staat de paraatheid van je lichaam niet meer in verhouding met de oorzaak van de stress. Je raakt uitgeput. Alsof je veel te lang doorrijdt met je auto in een te hoog 

toerental. Dat is slecht voor de motor en verkort de levensduur van je auto. Zo is het ook met ons lichaam. Te veel stress put uit en maakt je uiteindelijk ziek.

Hoe voorkom je stress
Stress kun je niet voorkomen want het hoort bij je overlevingsmechanisme. Wel is het zaak om te weten wanneer stress niet meer gezond is. Stress is niet meer gezond als je niet meer kunt herstellen van stressaanvallen. Je afweermechanisme komt hieronder te lijden zodat je sneller vatbaar bent voor ziekten, geestelijk wordt je prikkelbaar en vaak ga je slechter slapen dat weer leidt tot vermoeidheid. Het is dus belangrijk om hulp te zoeken als je stress hebt dat chronisch dreigt te worden.

Stress met de VedaPulse
Met de VedaPulse kun je stress al in een vroeg stadium meten. Zelf nog voordat de patiënt de stress als hinderlijk ervaart. Dat is belangrijk omdat het zaak is om vroeg in te grijpen voordat het je lichaam en geest in een neerwaartse spiraal trekt met alle gevolgen van dien. Als je bijvoorbeeld op cortisol zou testen en de patiënt komt in de middag dan vind je lage waarden omdat cortisol in de ochtend hoog is en gedurende de rest van de dag steeds verder daalt. Het is dus geen uniforme test om stress te meten. Met de VedaPulse kun je wel in een vroeg stadium stress meten omdat de berekening van stress gedaan wordt door de hartritmevariaties te meten. Deze variaties worden vervolgens met behulp van wiskundige algoritmes vertaald in een stress schema. Het is een holistische berekening en kijkt naar zowel lichamelijke - als geestelijk condities.

In onderstaand schema zie je een meting van patiënt A (vrouw van 40 jaar) met beginnende stress en de meting na een behandeling met het kruid Brahmi en leefstijladviezen. Tussen de eerste en de tweede meting zit 6 weken. Je ziet dat de algehele gezondheid omhoog gaat van 70% naar 80%. Je ziet ook dat het adaptielevel en dat vergelijk ik wel eens oneerbiedig met de accu van een auto van 60% naar 43% gaat. De accu van de auto moet altijd voldoende elektriciteit hebben om goed te kunnen functioneren. Het is niet goed als de accu na iedere rit volledig leeg is. Dat is ook zo met onze energievoorraad. Dat wordt hier weergegeven met adaptie level. Dat zit in het gunstigste geval in het groene gebied tussen de 30 en de 50%. Daaronder is het niet goed en daarboven ook niet.

Ook het adaptatie level gaat van 60% naar 43%. Het adaptatie level geeft het niveau van energie aan, in principe heeft het lichaam twee systemen, één om het dagelijks gebruik van energie te kunnen leveren en één om deze aan te kunnen (reserve energie) vullen als dat nodig mocht zijn, denk aan griep, een ongeval e.d., in het adaptatie level weergegeven met de kleur groen dat wil zeggen het lichaam gebruikt energie en slaat de rest op voor noodgevallen.

De kleur geel geeft aan dat het reserve potje leeg raakt, met andere woorden er is veel energie gebruikt en niet veel meer reserve energie, met de kleur rood wordt een soort compensatie stadium weergeven, het lichaam moet alles op alles zetten om vooral aan de levering van de nodige energie te kunnen blijven voldoen, dit gaat nooit lang goed het lichaam raakt uitgeput.

 

afbeelding 1

 

afbeelding 2